Τα σχόλια είναι απενεργοποίημενα

Xάστε βάρος με τη δύναμη του μυαλού σας

Έχετε χάσει δύσκολα κιλά ή έχετε χάσει κιλά ανά το παρελθόν και τα πήρατε πάλι πίσω, αλλάζετε συνέχεια δίαιτες για να βρείτε πια σας ταιριάζει, κατηγορείτε τον εαυτό σας ότι δεν τα καταφέρνετε, χαλάει η διάθεση σας από τον φαύλο κύκλο της απώλειας βάρους και της επανάκτησης των κιλών, δεν σας αρέσει το αποτέλεσμα στο σώμα σας όσες προσπάθειες και αν έχετε κάνει, έχετε κουραστεί και όποτε σκέφτεστε όλα τα παραπάνω και θέλετε να φροντίσετε τον εαυτό σας βελτιώνοντας την διατροφή σας κουράζεστε πιά μόνο στην ιδέα, όλος ο ενθουσιασμός και η καλή διάθεση βυθίζεται σε μια φράση γνωστή σε όλους μας : « …από Δευτέρα θ’ αρχίσω δίαιτα». Οι εβδομάδες παιρνούν και η δυσκολία να γίνει η αρχή και να πειθαρχήσετε στο «θέλω» σας μετατίθεται πάλι για την επόμενη Δευτέρα. Οι Δευτέρες παιρνούν και τα κιλά παραμένουν.

Η εικόνα αυτή είναι οικεία, οι περισσότεροι έστω μια φορά στην ζωή μας έχουμε νιώσει έτσι και συχνά οι άνθρωποί που εγκλωβίζονται σ’ αυτήν την στερεότυπη εικόνα γεμίζουν τον εαυτό τους με ενοχές που στην συνέχεια εκτονώνονται τρώγοντας. Έτσι δημιουργείτε ένας φαύλος κύκλος και η προσπάθεια για δίαιτα καταλήγει σε υπερφαγία.

Η λύση δεν είναι κάποια συγκεκριμένη δίαιτα, ούτε η ατελείωτη πίεση στον εαυτό σαν ένδειξη δύναμης και πειθαρχίας. Μια πρωτοποριακή και διαφορετική αντιμετώπιση είναι η ψυχολογική αντιμετώπιση για την απώλεια βάρους. Ο τρόπος που θα σκεφτείτε για αυτό που θέλετε να φάτε και οι τεχνικές με τις οποίες θα καταφέρετε να βάλετε τον εαυτό σας να ακολουθήσει το χαρτί της δίαιτας είναι βασικός στόχος της ψυχολογικής αντιμετώπισης.

Η ψυχολογική αντιμετώπιση της απώλειας βάρους έχει στόχο να εκπαιδεύσει το ενδιαφερόμενο να αποφεύγει την αυτο-εξαπάτηση, να αντιστέκετε στον πειρασμό του φαγητού, ακόμα και αν είναι μπροστά στην δεξιά πλευρά του τραπεζιού σας, πως να διαχειρίζεστε την πείνα, την λαιμαργία, την παρόρμηση για συγκεκριμένες γεύσεις, το άγχος και τα δυνατά αρνητικά συναισθήματα χωρίς να γυρίζετε στο φαγητό για ικανοποίηση. Επίσης σας μαθαίνει πως να παρακινήσετε τον εαυτό σας να ασκηθεί, ακόμα και αν δεν είναι η αγαπημένη σας ασχολία. Θα ανακαλύψετε πως να κάνετε όλα αυτά τα πράγματα που χρειάζονται για να κάνετε μια πετυχημένη δίαιτα, αλλάζοντας κυρίως τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε.

Οι περισσότεροι υπέρβαροι σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει έχουν ένα κοινό στοιχείο : δεν ξέρουν πως να σκεφθούν σαν έναν «λεπτό άνθρωπο». Και όχι ότι έχουν αδύναμο χαρακτήρα και δεν μπορούν ν’ ακολουθήσουν μια δίαιτα!

Άνθρωποι που παλεύουν με το χάσιμο κιλών έχουν ένα τρόπο σκέψεως, μια σειρά από συμπεριφορές σε σχέση με την διατροφή τους που σαμποτάρει τις προσπάθειές τους.
Για παράδειγμα, συνήθως έχουν τέτοιου είδους σκέψεις :

• Ξέρω, δεν έπρεπε να το φάω αυτό, αλλά δεν με νοιάζει
• Είναι εντάξει εάν το φάω μόνο για μια φορά
• Είχα μια πολύ δύσκολη μέρα. Το αξίζω να το φάω αυτό
• Δεν μπορώ να αντισταθώ σ΄ αυτό το φαγητό
• Είμαι αναστατωμένος. Πρέπει να φάω
• Έφαγα κάτι που δεν έπρεπε. Θα πρέπει να σταματήσω την δίαιτα για την υπόλοιπη ημέρα
• Αυτό είναι δύσκολο. Δεν θέλω να είμαι σε δίαιτα
• Δεν θα χάσω ποτέ βάρος

Η ψυχολογική αντιμετώπιση για την απώλεια βάρους σας μαθαίνει πως να επιβάλλεστε στις σκέψεις που σαμποτάρουν την προσπάθεια σας. Εξερευνά τους λόγους και τις αιτίες που σε κάνουν να τρως χωρίς να πεινάς. Δεν είναι μια μέθοδος που σου λέει τι να φας αλλά σου μαθαίνει το πως να φας. Σας δείχνει πως να επιβάλλεστε στο «δεν θέλω να, δεν πρέπει, ή δεν μπορώ» που υπάρχουν στο μυαλό σας. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα μάθετε πως να φτιάχνετε μόνιμες αλλαγές στο σκεπτικό σας. Με την κατανόηση, βήμα προς βήμα του ψυχολογικού αυτού προγράμματος που ονομάζεται γνωσιακή θεραπεία για την απώλεια βάρους, θα μπορείτε να παραμείνετε στην δίαιτά σας και να πετύχετε την επιθυμητή απώλεια βάρους.

Πως λειτουργεί η Γνωσιακή Θεραπεία

Η Γνωσιακή Θεραπεία σας μαθαίνει πως να λύνετε προβλήματα που προκύπτουν αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης σας γι’ αυτά. Για παράδειγμα, έχετε αποκοπεί από μια δίαιτα για τις παρακάτω μη λειτουργικές σκέψεις που δεν τροποποιήθηκαν στο μυαλό και εδραιώθηκαν οδηγώντας σας σε λάθος διατροφικές συμπεριφορές:

• Τελειώσατε όλο το φαγητό από το πιάτο σας, αλλά δεν δείχνετε ικανοποιημένος
• Αισθανθήκατε νευριασμένος και σκεφτήκατε ότι τρώγοντας θα νοιώσετε καλύτερα,
• Νιώσατε πειρασμό στην όψη του φαγητού όταν ψωνίζετε στο supermarket
• Ήσασταν πολύ κουρασμένος να μαγειρέψετε, έτσι καταλήξατε σε fast food
• Ήσασταν πολύ ευγενικός για να αρνηθείτε το επιδόρπιο που έφτιαξε ο φίλος σας.

Για να χάσετε κιλά με επιτυχία και να τα κρατήσετε, χρειάζεστε να λύσετε αυτά τα πρακτικά προβλήματα. Επίσης χρειάζεστε να λύσετε κάποια ψυχολογικά προβλήματα όπως:

• Την αίσθηση ότι ήσαστε στερημένος με την δίαιτα
• Αισθάνεστε απογοήτευση όταν δεν χάνετε κιλά με συνέπεια ή δεν χάνετε τόσα κιλά όσα ελπίζατε και χάνεται το κίνητρό σας
• Αισθάνεστε αγχωμένος από άλλα προβλήματα της ζωής σας και νιώθετε ότι δεν μπορείτε να πιέζεστε και για την δίαιτα.

Η Γνωσιακή Θεραπεία σας βοηθά να λύσετε πρακτικά και ψυχολογικά προβλήματα και να μάθετε νέες προσαρμοσμένες σκέψεις και τεχνικές συμπεριφοράς, δεξιότητες που θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε για την υπόλοιπη ζωή σας. Δεν καταπολεμάτε μόνο τα πρόσφατα προβλήματα σας αλλά επίσης μαθαίνετε πως να χρησιμοποιείτε νέες τεχνικές για να καταπολεμάτε μελλοντικά προβλήματα. Συνεπώς με τον τρόπο αυτό μπορείτε να πετύχετε απώλεια βάρους και την συντήρησή στο μέλλον αποφεύγοντας να ξεσπάτε την πίεση των καθημερινών προβλημάτων στο φαγητό.

Η Επίλυση με μια γρήγορη ματιά

• Η Γνωσιακή Θεραπεία είναι μια ψυχολογική προσέγγιση που σας βοηθάει να χάσετε περιττά κιλά και να τα κρατήσετε επιτυχώς.
• Ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεστε για το φαγητό και για την δίαιτα επηρεάζει την συμπεριφορά σας και πως αισθάνεστε συναισθηματικά.
• Συγκεκριμένοι τρόποι σκέψης κάνουν δύσκολη την διεξαγωγή μιας δίαιτας και την διατήρηση του βάρους σας.
• Η ψυχολογική αντιμετώπιση σας βοηθάει να αλλάξετε τις σκέψεις που σαμποτάρουν την δίαιτά σας σε χρήσιμες σκέψεις.