Το συνεχές άγχος μπορεί να οφείλεται σε διαταραχή
Μήπως νοιώθετε συχνές, επίμονες ανησυχίες και έντονο άγχος για πολλά θέματα της ζωής χωρίς αντικειμενικό λόγο ανησυχίας;
Μήπως νοιώθετε συχνές, επίμονες ανησυχίες και έντονο άγχος για πολλά θέματα της ζωής χωρίς αντικειμενικό λόγο ανησυχίας; Μήπως δεν μπορείτε να σταματήσετε να αγχώνεστε για θέματα όπως η υγεία, τα χρήματα, η οικογένεια, η δουλειά ή το σχολείο; Τότε ενδεχομένως να ανήκετε στα περίπου τέσσερα εκατομμύρια άτομα που υποφέρουν ετησίως από Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή.
Η διαταραχή αυτή χαρακτηρίζεται από εξωπραγματική ή δυσανάλογη, σε σχέση με την πραγματικότητα της κατάστασης, ανησυχία. Τα άτομα με συμπτώματα Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής σχεδόν πάντα αναμένουν την καταστροφή. Η καθημερινότητά τους αποκτά μια συνεχόμενη ανησυχία και φόβο, η οποία εξουσιάζει την σκέψη τους, παρεμβαίνει στις καθημερινές λειτουργίες τους.
Συχνά ξεκινά στην παιδική ηλικία ή την εφηβεία, αλλά ενδέχεται να παρουσιαστεί και κατά την ενηλικίωση ενώ είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες.
Όπως μας εξηγεί η Ψυχολόγος Υγείας κ. Άννα Χατζηδημητρίου, η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή επηρεάζει το άτομο βιολογικά και ψυχολογικά. Έτσι, εάν είναι εμφανή και για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών, συμπτώματα όπως ένταση μυών, πονοκέφαλοι, ιδρώτας, ναυτία, ανάγκη για συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, κούραση, διαταραχές ύπνου ή τρέμουλο σε σημείο που να επηρεάζουν την καθημερινότητα, ίσως θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να ζητηθεί βοήθεια από ειδικό επαγγελματία υγείας. Ψυχολογικά, έχουν σημειωθεί αλλαγές στην σκέψη, στο συναίσθημα και στη συμπεριφορά του ατόμου που πάσχει από Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή
Τα άτομα με Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή κυριεύονται από αρνητικές/ καταστροφικές σκέψεις προκαλώντας έτσι μια μόνιμη ανησυχία και άγχος για θέματα υγείας, χρήματα, οικογένεια, δουλειά και τις σχέσεις τους. Έτσι, αυτές οι σκέψεις/ ανησυχίες γίνονται εμμονές και δεν ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματική διάσταση της κατάστασης αλλά προκαλούν επίμονη ανησυχία και ένταση και μη ρεαλιστική οπτική του προβλήματος.
«Η σκέψη, συνδέεται με το συναίσθημα του ατόμου με Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή καθώς αυτή η καταστροφολογία, εγκαθίσταται στην καθημερινότητά του προκαλώντας του φόβο. Επίσης τρομάζει εύκολα και πολύ συχνά το άτομο μπορεί να γίνει και οξύθυμο» επισημαίνει η κ. Χατζηδημητρίου.
Αυτή η ανησυχία και το άγχος που εξουσιάζει την σκέψη του ατόμου, συχνά παρεμβαίνει στις καθημερινές λειτουργίες του και αλλάζει την συμπεριφορά του. Έτσι, το άτομο παρουσιάζει δυσκολία συγκέντρωσης και αυτό έχει επίπτωση στην καθημερινότητά του όπως στη δουλειά, το σχολείο, τις κοινωνικές δραστηριότητες και τις σχέσεις.
Τέλος, τα άτομα με Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή συνήθως έχουν και άλλες αγχώδεις διαταραχές, όπως πανικό, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και φοβίες. Επίσης μπορεί να συνυπάρχει κατάθλιψη ή /και εξάρτηση στο αλκοόλ ή σε ουσίες.
Η θεραπεία της Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής έχει αποδεχθεί να είναι αποτελεσματική σε πολλές περιπτώσεις με την Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία. Παράλληλα, ερευνητικά και εμπειρικά δεδομένα δείχνουν να βοηθάει και η ψυχο-εκπαιδευτική και η υποστηρικτική θεραπεία, όπως η διαχείριση άγχους, συναισθημάτων, χρόνου και εκκρεμοτήτων. Επίσης οι τεχνικές χαλάρωσης, όπως βαθιές εισπνοές και βιοανάδραση, μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του μυϊκού τόνου που συχνά συνοδεύει την Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή. Κάποιες φορές που κρίνεται αναγκαίο η θεραπεία συμπεριλαμβάνει και φαρμακευτική αγωγή, που δίνεται από ειδικό γιατρό σε συνδυασμό με την ψυχολογική ή ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.
Πηγή: onlinehealth.gr