Τα σχόλια είναι απενεργοποίημενα

Εθισμένη στο στρές

Για κάποιους το έντονο στρες ισοδυναμεί με κινητήριο δύναμη. Τους κάνει να νιώθουν ζωντανοί, δίνει νόημα στην ύπαρξή τους ή απλά τους στερεί το χρόνο να σκεφτούν προβλήματα και κενά που πιθανόν υπάρχουν στη ζωή τους. Μπορεί να τους βγει σε καλό;

Ασταμάτητο τρέξιμο, πιεστικά deadline, αυξημένες υποχρεώσεις, ατελείωτες to do λίστες, και στη μέση… εσύ! Μήπως όμως κατά βάθος λατρεύεις τα ανεβασμένα επίπεδα της αδρεναλίνης και μέσα σ’ όλον αυτόν τον πανικό αισθάνεσαι έξαψη και ευφορία; Τότε είναι μάλλον φανερό ότι η ζωή χωρίς στρες για σένα είναι βαρετή!

Οι ειδικοί με τη σειρά τους εξηγούν πως όταν το στρες γίνεται χρόνιο, το αίσθημα του «φεύγα ή πολέμα» δεν αποτελεί πια απειλή αλλά τη φυσική σου κατάσταση, καθώς συνηθίζεις ορμόνες, όπως η ντοπαμίνη, να είναι διαρκώς στα ύψη! Αποτέλεσμα; Μες τον πανικό εσύ νιώθεις μια χαρά! Ή έτσι νομίζεις! Στην πραγματικότητα η ψυχική σου ισορροπία απειλείται και το σώμα σου ετοιμάζεται ν’ ασκήσει βέτο! Αν δεν το έχει κάνει ήδη…

Οι παρενέργειες…

Ο ύπνος, η όρεξη, οι διατροφικές μας επιλογές, το αν και πόσο καπνίζουμε ή καταναλώνουμε αλκοόλ ακόμα και η σεξουαλική μας ζωή και οι σχέσεις με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, όλα μπορούν να επηρεαστούν αρνητικά από το στρες ιδιαίτερα όταν αυτό είναι παρατεταμένο. Επιπλέον το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, φοβίες και γενικευμένη αγχώδη διαταραχή. Τέλος είναι γνωστό ότι εξασθενεί το ανοσοποιητικό και επηρεάζει τα ορμονικά επίπεδα επιδεινώνοντας προβλήματα υγείας ή σωματοποιείται και εκδηλώνεται με ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Μήπως αυτή είσαι εσύ;

Μετά από μια ασφυχτικά γεμάτη μέρα νιώθεις ότι δεν έχεις κάνει ούτε τα μισά από αυτά που θα ήθελες να κάνεις.

Ξαπλώνεις στο καναπέ όμως το μυαλό σου ακόμα τρέχει σε νέα project και ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις.

Δυσκολεύεσαι να ακούσεις τις λεπτομέρειες από το πρώτο ραντεβού της κολλητής σου γιατί ταυτόχρονα οδηγείς, μαγειρεύεις, γράφεις στον υπολογιστή.

Φιλοδοξείς να φορτώσεις κι άλλες δραστηριότητες στο ασφυχτικά γεμάτο πρόγραμμά σου και συντάσσεις διαρκώς νέες μακροσκελείς λίστες υποχρεώσεων.

Θεωρείς το διάλειμμα για ξεκούραση και οτιδήποτε εξασφαλίζει χαλάρωση, χάσιμο χρόνου.

Μήπως έχεις ΓΑΔ;

Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή είναι η πιο συνηθισμένη διαταραχή που οφείλεται στο άγχος. Αφορά τουλάχιστον το 5% του γενικού πληθυσμού, με τις γυναίκες να έχουν διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης σε σχέση με τους άνδρες. Διαφέρει από το φυσιολογικό άγχος αφού τα άτομα που πάσχουν εμφανίζουν εγρήγορση, υπερδιέγερση και άγχος διαρκώς και για θέματα μάλλον άνευ ουσιαστικής σημασίας. Με λίγα λόγια ανησυχούν πάντα και σχεδόν για τα πάντα. Η ΓΑΔ πλήττει σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους και δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα και τις σχέσεις τους ενώ αρκετά συχνά είναι και τα σωματικά συμπτώματα από τα οποία μπορεί να υποφέρουν. Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα που αφορά τη ΓΑΔ είναι η υποδιάγνωσή της. Υπολογίζεται ότι μόνο περίπου 3 στου 10 τελικά αναζητούν θεραπεία, ενώ συνήθως στους λόγους προσέλευσης δεν αναφέρεται το άγχος, αλλά οι σωματικές ενοχλήσεις. Επίσης τα άτομα με ΓΑΔ κάνουν συχνά κατάχρηση αλκοόλ και ηρεμιστικών. Στην πραγματικότητα, για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης διαταραχής, απαιτείται θεραπεία -συνήθως συνδυασμός συμβουλευτικής-ψυχοθεραπείας και φαρμάκων. Επειδή συχνά συνυπάρχει κατάθλιψη μπορεί να χορηγηθούν εκτός των άλλων και αντικαταθλιπτικά.

Στρες υπό έλεγχο!

– Βάλε προτεραιότητες. Ψαλίδισε τη λίστα με τις υποχρεώσεις στο μισό φροντίζοντας να ξεκινάς πάντα από τα πιο σημαντικά, αυτά δηλαδή που πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν.
– Στόχευσε στη σωστή χρονοδιαχείριση. Μάθε να υπολογίζεις πόσο χρόνο χρειάζεσαι για τη διεκπεραίωση κάθε υποχρέωσης ώστε να μη βγαίνεις εκτός προγράμματος, γεγονός που εντείνει το άγχος.
– Μη διστάζεις να πεις όχι, σε φίλους, συγγενείς, συναδέλφους, αφεντικά, αποφεύγοντας να αναλαμβάνεις περισσότερες ευθύνες από εκείνες στις οποίες μπορείς να ανταπεξέλθεις.
– Ενημέρωσε το περιβάλλον σου όταν νιώθεις ότι δεν προλαβαίνεις ή είσαι πιεσμένη προκειμένου να διαπραγματευτείς νέα χρονικά περιθώρια ή να δεχτείς βοήθεια από άλλους.
– Γίνε παραγωγική αλλά όχι τελειομανής. Μη δίνεις μεγάλη σημασία σε ανούσιες λεπτομέρειες που σου τρώνε χρόνο και ενέργεια.
– Μη φορτώνεις το πρόγραμμά σου. Φρόντισε να υπάρχει χρόνος στην καθημερινότητά σου για χαλάρωση και ξεκούραση. Επίσης απόφυγε να γεμίζεις το Σαββατοκύριακο με υποχρεώσεις.
– Κάνε έξυπνους ελιγμούς. Απόφυγε ψώνια και μετακινήσεις τις ώρες και μέρες αιχμής εφόσον αυτό είναι δυνατό. Δες επίσης με ποιον μπορείς να μοιραστείς κάποια δρομολόγια π.χ. στις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών.
– Μην πνίγεσαι σε μια κουταλιά νερό. Μάθε να ξεχωρίζεις τι είναι πραγματικά σοβαρό, τι μέτριας σοβαρότητας και τι ασήμαντο.

Πηγή: Forma Magazine