Τα σχόλια είναι απενεργοποίημενα

Cinema Therapy: Για την αντιμετώπιση του στρες

Την τέχνη και ειδικότερα τις κινηματογραφικές ταινίες, επιστρατεύουν οι ψυχολόγοι για την αντιμετώπιση του άγχους, της ανασφάλειας και της κατάθλιψης.

Το νέο ισχυρό όπλο λέγεται κινηματογραφοθεραπεία ή cinema therapy. Εκτός από τις Η.Π.Α. και τη Μ. Βρετανία όπου εφαρμόζεται με θαυμαστά αποτελέσματα, εφαρμόζεται πλέον και στη χώρα μας σε ομάδες ανθρώπων, που επιθυμούν να αντιμετωπίσουν το καθημερινό στρες. «Μέσα από τη διαδικασία της κινηματογραφο-θεραπείας, ο ψυχολόγος επιλέγει για τον συμβουλευόμενο ή για την ομάδα των συμβουλευόμενων μία ταινία, η οποία σχετίζεται με τα θέματα που επεξεργάζονται σε εκείνη τη φάση της θεραπείας» εξηγεί η ψυχολόγος υγείας Άννα Χατζηδημητρίου, διευθύντρια του Κέντρου Ψυχολογίας και Προαγωγής Υγείας Live Well-Be Well. Στη συνέχεια, η ψυχολογική – θεραπευτική συζήτηση πάνω στην ταινία γίνεται εστιάζοντας σε θέματα όπως οι πιθανές ταυτίσεις με τους κινηματογραφικούς χαρακτήρες μέσω στοχευμένων ερωτήσεων και μεταφορών. Το cinema therapy μπορεί να δώσει στον θεραπευόμενο τη διορατικότητα που του λείπει, να τον βοηθήσει να καταλάβει καλύτερα την προσωπικότητά του και να δημιουργήσει σημαντικές θεραπευτικές μεταφορές που θα αντιπροσωπεύουν την ουσία του θέματος που αντιμετωπίζει διευκολύνοντας σημαντικά τη θεραπευτική σχέση. Η ιδέα και η εφαρμογή της κινηματογραφοθεραπεία για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ανήκει στην Ελίνα Πανταλέων, Συμβουλευτική Ψυχολόγο και συνεργάτη του κέντρου, η οποία αναλαμβάνει το κομμάτι της κινηματογραφο-θεραπείας και το επιστημονικό εγχείρημα για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο κινηματογράφος ως εργαλείο στην ψυχολογία, είτε ατομικά είτε ομαδικά.

Επισημαίνεται πάντως ότι η μέθοδος πρέπει να εφαρμόζεται μόνο από εξειδικευμένους ψυχολόγους θεραπευτές. Επίσης είναι σημαντικό να τονιστεί πώς οι ταινίες από μόνες τους δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλευτική ή την ψυχοθεραπεία, αν υπάρχει διάγνωση κατάθλιψης ή κάποιας αγχώδους διαταραχής, αλλά αποτελούν ένα διορατικό και ψυχαγωγικό «συστατικό» στη θεραπευτική διαδικασία.

Στο πλαίσιο της έναρξης της εφαρμογής της νέας μεθόδου στην Ελλάδα το Κέντρο Ψυχολογίας και Προαγωγής Υγείας Live Well-Be Well, οργανώνει «Βραδιές Κινηματογραφοθεραπείας & Ποιότητας Ζωής» που μπορεί ο καθένας από εμάς να παρακολουθήσει και να απολαύσει σαν ένα ταξίδι αυτογνωσίας, κοινωνικοποίησης και απόλαυσης χωρίς απαραίτητα να νιώθει ότι τον απασχολεί κάτι ψυχολογικό.

Μερικά από τα θέματα που θα πραγματεύονται οι ταινίες που θα δούμε αφορούν:

  • Τις συντροφικές σχέσεις
  • Tη στασιμότητα
  • Tο ρόλο της τύχης
  • Tα οικογενειακά προβλήματα
  • Την επικοινωνία
  • Tη διαχείριση του άγχους

Πηγή: Forma Magazine